Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 7 augustus 2016

drie keer courgettes

De moestuin geeft royaal.
Daar moeten we iets mee.
Te beginnen met een beproeft en geliefd recept.
Een met gehakt, een met boontjes.
Deze met...
Deze zonder vlees ( en beide gingen hierna nog even terug de oven in).

Niet direct de volgende dag hoor, maar een paar dagen later zocht ik een nieuw courgette recept. Deze vond ik op smulweb: zomerse courgette ovenschotel.

Er stond als commentaar bij: vreemd maar erg lekker.
Opnieuw een vegetarische en niet vegetarische versie.
Een paar ons extra courgette ( die hebben we genoeg), en geen 200, maar 250 gram champions (gewoon het hele bakje) , in twee porties bakken ( en maar in een de ham toevoegen).
De saus bleef dezelfde hoeveelheid ( verdeelde ik gewoon over de twee schalen).
Jongste ( die niet echt gek is op courgettes) keek wat bedenkelijk toen de schalen op tafel kwamen. En eerlijk is eerlijk: toen ik nog aan het koken was, bedacht ik dat ik nu wel een flink risico liep; maar een gerecht, niks te kiezen als het tegen zou vallen....en zo vreemd met die kwark.
Wat een meeval!
Jongste schepte twee keer bij, en iedereen vond het echt lekker.
Ten slotte : Hartige cake met courgette en zalm.
Uit : wat eten we vandaag? van Susan Aretz.
Maar ook hier te vinden:
http://www.smulpaapje.nl/blog/smulpaapje-kookt--hartige-cake/





Manlief kookte ( en ik zat er bij met een wijntje en las het recept voor), hoe goed kun je het hebben?

Net uit de oven, wat een plaatje.
Lijkt precies op de foto bij het recept toch?
Een waarschuwing: even af laten koelen voor je gaat eten! Jongens wat kan iets heet zijn! Vast door de kaas. Iets koeler (later op de avond) bleek het nog steeds erg lekker te zijn.
We hebben er samen heerlijk van gesmuld.
Lief van opa, om courgette planten bij te kopen, maar jongens wat hebben we nu veel courgettes!  We geven ze in grote getale weg, maar ze blijven komen!
Of we nog wat meer deden als courgettes klaar maken? Ja hoor!
Bakken met rabarber, een breiwerkje afmaken, zeepspiritus maken en zelf vloeibare zeep maken voor het zeeppompje met een babyzeepje . Maar genoeg voor vandaag!
      
groetjes, Franca.                                                                                                                                                      
 


10 opmerkingen:

  1. Wat dacht je van courgette soep?
    Overheerlijk met gerookte knoflook erin verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als bijgerecht maak ik het me makkelijk. Courgettes in plakken, tomaatplakken erop en 5-8 minuten in de magnetron, vocht afgieten, geraspte kaas erop en 1 minuut magnetron.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook een courgette epidemie, zag de titel van je blog en dacht; hier moet ik zijn.
    Leuk ga ik ook proberen maar vanmiddag tomatensoep met gegrilde courgette maken.Ben beneiuwd. fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh die cake lijkt me lekker zeg. Die ga ik een keer proberen.
    Zalig lijkt me die.
    Hier gaan de courgettes (die ik koop hoor) voornamelijk op in soep of dun geschaafd door de sla. Ook heel lekker.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In t zuur?
    Als spaghetti ,slierten maken ? Met saus gezond én mager!

    Gr uit een warme Provence. Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat een inspiratie voor courgette, dankjewel :)

    fijne dag
    gr.Josie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Lieve mensen,
    Courgettesoep maken we ook hoor, maar is zo gewoon dat ik het niet eens meer vermelde.
    En dit recept:
    http://www.smulweb.nl/recepten/1140668/Courgette-met-ui-en-tomaat
    is super makkelijk en erg lekker.
    Inmiddels met allerlei variaties ( met pesto, met minitomaatjes plus een blik tomatenstukjes, met fetta).
    Het inmaken is nog een goed idee! Ik heb al gelezen bij Teunie, dat het goed te doen is.
    Alleen heb ik nog geen inmaakkruiden te pakken kunnen krijgen.
    Spaghetti maken van courgette ken ik ook ( en is snel en lekker).
    Nog volop ideeën, maar vandaag even niet .
    Ik wil ze hier niet helemaal horendol maken met mijn courgettes.
    En opa?
    Die de zeven extra planten gezet heeft....die eet helemaal geen courgette.
    Maar gelukkig vind hij ze wel leuk om weg te geven.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier ook veel courgettes dank voor de leuke receptjes.Ik vind je laatste zin zo leuk en opa die heeft extra planten gezet maar eet helemaal geen courgettes ,k zie t beeld al zo voor mij.GR Marina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben er ook zoveel! Wat een fijne tips, die taart (cake?) ga ik ook maken, ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Courgette-citroenjam
    1kg courgettes, 2 citroenen, 1 sinaasappel, 1/2 kg geleisuiker speciaal.
    Schil de courgettes en haal het zachte gedeelte er uit. Rasp de schil van de citroenen. Pers citroenen en sinaasappel uit.
    Rasp de schoongemaakte courgettes in de keukenmachine fijn. Doe de geraspte courgettes, citroenrasp en het citroen/sinaasappelsap in een grote pan en breng al roerend aan de kook. Laat met deksel op de pan circa 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de geleisuiker toe en laat nog 4 minuten bruisend koken met deksel op de pan.
    Vul schoongemaakte jampotjes met de jam. Lekker op de boterham, maar ook met pate en met wat azijn als dressing over de sla.
    Hetty

    BeantwoordenVerwijderen